The Wine

Montium

Hungary 

Rólunk

Borászatunk 2012-ben alakult, mikor a három jó barát, Mikszati Krisztián, Ringer Ferenc és jómagam Csorba Péter arra a döntésre jutottunk, hogy megvásároljuk első szőlőterületünket Legyesbényén.

A birtok napjainkban 2,2 ha, melynek gerincét a legyesbényei barna dűlőben lévő területünk  alkotja és egy kisebb parcella a bekecsi Kozérban. Tokaj-hegyaljaiak révén mindhármunknak voltak már tapasztalatai, ismeretei a szőlőről és a borászkodásról, de tudtuk, hogy ezek az ismeretek nem elegendőek ahhoz, hogy minőségi borokat készítsünk. Már régóta jó barátságot ápoltunk a Bodó házaspárral - Bott Judittal és férjével Bodó Józseffel -, ismertük a szőlőhöz és a borhoz fűződő kapcsolatukat, szeretjük boraikat ezért örömmel fogadjuk tanácsaikat a szőlőművelésben és a borászatban.

Területeinken erős terméskorlátozást vezettünk be, hektáronként 20-25q az átlagtermés mennyisége. Az első és legdrasztikusabb terméskorlátozási munkafolyamat a metszés. Karonként átlag 4 termőalapot alakítunk ki és rövidcsapra, egy szemre metszünk. Ezt követi  május környékén a hajtásválogatás, ennek lényege, hogy termőalaponként két hajtást hagyunk meg. Végül fürtöt válogatunk le a terhelt tőkékről, ezzel segítve a minél tökéletesebb érést. Szüretkor elsődleges szempont, hogy csak a tökéletes, érett, betegségmentes szőlőfürtök kerüljenek le a feldolgozóba.

A pincében ülepített színmusttal dolgozunk, élesztőtörzset nem használunk, boraink saját élesztői által indulnak meg erjedni. Első évjáratunk a 2013-as volt, ezen boraink egytől egyig acéltartályban erjedtek és abban is érlelődtek míg palackba nem kerültek.

Pincészetünk azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legtermészetközelibb módon műveljük szőlőinket és készítsük el borainkat, arra törekszünk - átvitt értelemben véve - , hogy feltegyük Legyesbényét, mint termőhelyet Tokaj-Hegyalja borászati térképére és beírjuk a borkedvelő emberek szívébe.

Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net